DAGMATTE, HUNDKOMPISAR, PROMENADER, LEK OCH AKTIVITETER.
Välkommen!

torsdag 7 januari 2010

Kösystemet, så funkar det.

Under hösten 2009 har gruppen omstrukturerats mer än en gång, de hundar som till slut fann sig till rätta är Fonzi och Zack som båda går heltid samt Idefix som går deltid. Förutom dessa tre ingår även personalhunden Lady i gruppen. I januari hoppas vi att Ivar kommer att finna sig till rätta och bli gruppens tredje hund på heltid.
I mitten av januari kommer en andra deltidshund att få träffa gruppen.

Innan jag skriver mer vill jag förtydliga att jag inte låter någon hund gå varken heltid eller deltid innan de blivit sex månader. Detta dels p.g.a. rådande lagar och rekommendationer och dels för att jag personligen inte anser att en valp är mogen för en sådan omställning och den press som den kommer utsättas för för att acklimatisera sig.

När man intresseanmäler sig för en plats hos oss får man en plats i kön.
Platsen beror främst på när du anmälde dig, nästa faktor beror på vilken ålder din hund är jämfört med de andra hundarna daghundarna. Kön och hundtyp spelar också in. Som jag nämnt tidigare så vill jag ha så olika hundar som möjligt, hundar av samma hundtyp bör vara av olika kön, om de är av samma kön så bör det skilja minst ett år mellan de. Detta för att undvika bråk då hundar av samma ras i samma ålder är mer troliga att ryka ihop (när bägaren väl rinner över, eller när irritation uppstår) oavsett ras.

Om du har en valp bör du anmäla ditt intresse direkt när du får valpen, eller minst 2 månader innan det är aktuellt. Om du har en vuxen hund så anmäl intresse 2-4 månader innan du verkligen behöver platsen. Det kan gå snabbare att få plats så var beredd på det med.
Och när din hund fåt börja på inskolning, var beredd på att det kanske inte funkar.

När vi först hörs på telefon kan jag tala om hur det ser ut just nu med inskolningar och när jag kan tänkas kunna ta emot din hund.
När det sen finns plats (och tid för inskolning) för din hund ringer jag upp dig.

Om du anmäler ditt intresse nu i januari och får besked att inskolning kan börja i mitten av februari men sen får plats hos någon annan - så var vänlig och hör av dig.
Att du hör av dig gör att jag kan börja planera gruppen inför nästa hund i kö istället för att räkna med t.ex. din retriever, och plötsligt måste tänka om. Om du hör av dig direkt när du får en annan plats så gör det också att jag kanske slipper säga nej till en annan hund av samma hundtyp och/eller ålder som vill börja.

Kom ihåg att oavsett vilken ras du har kan du få beskedet att jag inte kan ta emot din hund just nu p.g.a. att jag har en annan hund av samma ras, kön och/eller ålder.

Heltid går före deltid som går före strötid
Det är alltid lättare för en hund som vill gå heltid att få en plats än en hund som vill gå deltid. Och för att kunna gå strötid så måste en hund ändå komma överens med alla de andra hundarna i gruppen. Allteftersom att gruppsammansättningen ändras (nya hundar kommer till, andra slutar) så tas det i beaktande huruvida en ströhund kan gå kvar eller inte. Om det kommer in en hund på heltid eller deltid i samma ålder som en ströhund så är det lätt hänt att ströhunden inte längre får plats.
En deltidshund sitter alltid lösare än en heltidshund. I största möjliga mån försöker jag se till att de hundar som redan har en plats får behålla sin, men under vissa omständigheter kan en "gammal" hund få ge plats åt en "ny".
  • Scenario ett; om en heltidshund börjar och kommer bra överens med alla förutom en hund som går deltid så kan det tyvärr bli så att deltidshunden sägs upp (naturligtvis med 1 månads uppsägningstid).
  • Scenario två; en heltidshund börjar och kommer överens med alla utom en annan heltidshund, tyvärr får inskolningen avbrytas. Hunden behåller dock en plats i kön om önskemål om detta finns.
  • Scenario tre; en deltidshund börjar och kommer överens med alla utom en hund (oavsett heltid eller deltid), tyvärr måste inskolningen avbrytas men hunden har kvar en plats i kön. Det kan hända att "rivalen" slutar eller att det går bättre att börja några månader senare, beroende på vad det var som inte gick förra gången.
  • Scenario fyra; en deltidhund börjar och kommer överens med alla utom en annan deltidshund. Den gamla deltidshunden har tidigare haft svårt att välkomna nya hundar till gruppen, så ett samtal hålls med ägarna innan beslut i frågan tas om vem som ska få platsen.

Summan är att oavsett om din hund går heltid eller deltid så är vi fortfarande inne i en dynamisk fas, gruppen är inte full ännu. Så håll reda på hur läget ser ut just nu, för din hund, kommer han/hon överens med de övriga i gruppen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar