DAGMATTE, HUNDKOMPISAR, PROMENADER, LEK OCH AKTIVITETER.
Välkommen!

fredag 4 december 2009

Vecka 49 - Inskolning och årstidväxling.

Den här veckan har vi haft Idefix på inskolning. Som alltid är sånt en källa till mer kunskap om hundens beteende och relationer. Zack & Fonzis starka band blir tydligare med nykomlingar i närheten och det är alltid lika härligt att se hur snabbt de ändå välkomnar den nya. Att se sunda och språksäkra hundar bygga nya relationer till andra hundar borde vara det som inspirerar oss hundägare när vi bygger en relation till en ny valp eller vuxen hund. Tålamod och att bjuda på sig själv beskriver den process som jag har lyckan att få vara med om. Vilka verktyg använder då Zack sig av när han "uppfostrar" två ynglingar? Avledning i form av lek och smarta knep. Det tillsammans med texten i rött verkar vara allt han behöver.

Ett annorlunda inslag under veckan bjöd oss i onsdags. En fågel, förmodligen skadad, satt utanför en port och bara väntade.. på vad vet vi inte men alla påverkades vi av det lilla livet. Hundarna var nyfikna men efter att jag hade lyckats backa ifrån med allihopa började de reagera bortom första jaktinstinkten. Zack blev osäker och tycktes tänka: "Ska han bara sitta där? Eller anfaller han närsomhelst". Idefix glömde snart bort att den fanns och fågelhunden Fonzi, han satte sig ned och tittade på fågeln och tycktes tänka: "Vad gör man med en fågel som inte flyger iväg?"

Relationen mellan Zack och Lady har varit lite kärv på sistonde. Zack har inte kunnat låta bli att reta Lady när hennes grind har varit stängd och verkligen lyckats reta gallfeber på henne. I en veckas tid har han varit hennes hackkyckling och jag har många gånger funderat på om det gap mellan de någonsin skulle kunna minska.
Och så kom den här veckan... Som från ingenstans tycks Zack ha beslutat sig för att inte längre vara rädd för Lady, han har ignorerat henne men vänt bort blicken inomhus vilket har lett till att hon gjort detsamma. Utomhus drar han fortfarande i koppel när hon är med, men spänningen har släppt. Jag behöver inte längre skära atmosfären med en klotång. Rätt som det är kommer jag på de med att stå bredvid varandra medan den ene nosar på något eller slår en drill.
En roll i det hela, en ganska stor roll, tror jag spelas av det faktum att Zack fick tänka lite i helgen då hans matte var ute och spårade med honom. Han har helt enkelt ingen överskottenergi att lägga på att göda en konflikt som egentligen inte finns.

Veckans svåraste tillfällen att hålla sig för skratt...
...har varit när Fonzi försöker dricka ur pölar utomhus men blir förvånad när han upptäcker att vattnet är hårt. Stackars vattenhund.
...och när alla tre hundar leker i soffan och Idefix liksom försvinner under Fonzi eller när Fonzi och Idefix leker brottning och Idefix är ovanpå Fonzi. Kodak-moments.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar