DAGMATTE, HUNDKOMPISAR, PROMENADER, LEK OCH AKTIVITETER.
Välkommen!

måndag 14 september 2009

Deltid eller strödagar? - Inskolning i alla fall.

Främst med hänsyn till de hundar som redan spenderar hela sina dagar hos mig så kräver jag inskolning även för deltids- och ströhundar.

En deltidshund får precis likadant inskolninsgschema som en heltidshund, först när inskolningen är klar kan hunden börja gå sina udda dagar.

En ströhund kräver 3 inskolningsdagar som ser ut såhär:
  • Dag 1 - Matte eller husse går med på promenad för att se om hunden går ihop med daghundarna.
  • Dag 2 - Hunden följer med ensam på förmiddagens långpromenad och hämtas sedan av matte eller husse.
  • Dag 3 - Hunden följer med på promenad samt är med på vilan, hämtas sedan av matte eller husse.
Inskolningens dag 1 kan ske helt fristående från dag 2 och dag 3, medan dag 2 helst ska följas av dag 3 och dag 3 sedan gärna ska följas av en hel dags vistelse. D v s hundens första strödag.

Varför?
Jo, för att det är oerhört mentalt krävande för daghundarna att lära känna en ny kamrat. De första dagarna behöver daghundarna få vila ensamma med mig för att helt kunna slappna av. Om en ny hund kommer rakt in i gruppen kan det skapa konflikter helt enkelt p.g.a. att hundarna inte kan slappna av och vila så mycket som de behöver.
En människa med sömnbrist blir lättare irriterad, stressad och defensiv - likaså våra hundar. Om hundarna däremot får chans till vila och att i sin egen takt lära känna varandra så ökar chansen att den nya hunden snabbt ska bli en i gruppen.
En annan anledning är för att den nya hunden fungerar precis likadant, även han/hon behöver vila efter att ha socialiserat med inte en utan kanske två eller tre nya hundar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar